Reinigen

Er zijn twee gedeeltes in een reinigingsroutine voor krullen: het reinigen van de hoofdhuid en haren en het conditionen van de haren. Hoe vaak je dit doet, hangt af van waar je je in het proces bevindt van de curly-girl methode. Wanneer je nog niet zo’n lange tijd overgestapt bent naar het gebruiken van natuurlijke producten, is het logisch om de aantal wasbeurten aan te houden maar de huidige shampoo te vervangen door een natuurlijke. Het haar en de hoofdhuid moet natuurlijk de tijd krijgen om te wennen! Een bubbel-vrije shampoo is misschien voor nu nog te ongemakkelijk voor je en een ‘no-go’. Hoe langer je de haren op een natuurlijke manier verzorgt, hoe meer jouw haren je zullen waarderen. Het haar wordt op den duur niet meer zo snel vet door het gebruik van milde reinigers en dan is het helemaal niet meer nodig om zo vaak de haren te reinigen. Yay! Op een gegeven moment is het gebruikelijk om zelfs de shampoo over te slaan en gelijk te beginnen bij een co-wash of een conditioner. Gezond haar heeft daarnaast ook minder product nodig, omdat het niet meer zo droog is als voorheen en sneller verzadigd is aan conditioner.

Conditionen

Voor de meeste krultypes doet conditioner het haar heel goed. Normaal zijn we gewend alle conditioner uit het haar te spoelen, maar krullen zijn van nature droger dan andere haartypes en dus zal conditioner het goed doen. In feite zal de overtollige conditioner het haar verlaten als de natte krullen met een microvezeldoek of een t-shirt worden gescruncht. Conditioner kan het beste van boven naar beneden worden aangebracht; conditioner zal naar beneden glijden, naar de punten. Daarom is het niet nodig om hier extra veel conditioner aan te brengen. Service, toch? Zodra conditioner in de haren wordt geknepen en er een ‘squish’ geluid ontstaat, weet je dat er voldoende conditioner in zit.

Scrunchen

Droog krullen nooit met een normale handdoek, omdat er zo té veel vocht wordt ontrokken aan de krullen. Ook zal er zo snel pluis ontstaan. Daarvoor in de plaats kun je het beste een microvezeldoek of een oud t-shirt gebruiken. Gooi de haren naar voren en scrunch de krullen zachtjes met het doek.

Styling

Gel is een belangrijk product voor krullend haar, omdat het de krullen in vorm houdt. Schrik niet voor het harde laagje wat ontstaat als je gel aanbrengt, want dit kan worden gescruncht zodra de krullen droog zijn. Bye bye hard laagje gel, hallo gedefinieerde krullen. Gebruik een alcohol- en sulfaatvrije gel, omdat gel zeker wel 2 dagen in de haren blijft zitten en deze ingrediënten niet bevorderlijk zijn voor gezonde krullen.