10 Tips voor een zuivere huid: Hoe voorkom en behandel je acne?

Bijna iedere heeft er, in meerdere of mindere mate, last van: puistjes. Acne kan een flinke impact hebben op je leven, als je dagelijks worstelt met een onzuivere huid. De meeste jongeren, maar ook veel volwassenen, kampen met dit probleem. In dit artikel geven we 10 tips om acne te voorkomen én te behandelen.

 

1. Een consequente skincare routine

De eerste stap naar een zuivere huid is consequent je gezicht reinigen. Dus iedere ochtend én iedere avond je huid wassen met een gezichtsreiniger. Na het reinigen gebruik je een toner en de schone huid hydrateer je met een gezichtscrème die past bij jouw huidbeeld. Voor veel mensen met acne geldt: blijf uit de buurt van vettige producten.

2. Nooit met make-up gaan slapen

Iedere avond je gezicht reinigen betekent ook vooral na een avondje stappen. Ga nooit met make-up op slapen. De make-up heeft ’s nachts alle tijd om in je poriën te trekken en samen met andere viezigheid en transpiratie heb je de perfecte formule te pakken voor acne.

3. Natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruiken

Veel gangbare make-up & skincare producten zitten vol met chemische ingrediënten. Ingrediënten die jouw product lekker laten ruiken of je huid een zacht gevoel geven of mooi schuimen, maar absoluut niet gezond zijn voor je huid. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke huidverzorgingsproducten, met natuurlijke ingrediënten. En hoe minder ingrediënten hoe beter.

Deze acne zeep heeft een antibacteriële en ontsmettende werking en is geschikt voor alle huidtypen. De zeep heeft een natuurlijke samenstelling van olijfolie, kokosnotenolie, amandelolie, zwavel, tarwezemelen, dennenteer, honing, sodawater, geconcentreerd kruidenwater en eetbare kruiden en oliën. De acne zeep reinigt je huid grondig, maar droogt deze niet uit. Hij is speciaal ontwikkeld voor jongeren met een onzuivere huid, maar geschikt voor iedereen die kampt met acne.

4. Een schoon kussensloop

Verschoon je kussensloop zeker twee keer per week en zo nodig vaker. Je kussensloop is bij uitstek de perfecte plek voor bacteriën. Transpiratie, speeksel, vuil van de dag of je haren: het heeft úren de tijd om je huid te beïnvloeden. Probeer ook zijden kussenslopen: dat is niet alleen beter voor je huid, maar ook voor je haar.

5. Niet aan je gezicht komen

Het is zo verleidelijk om aan de haal te gaan met je puistjes. Maar blijf van je gezicht af. Je handen bevatten miljoenen bacteriën: die wil je niet in de buurt van acne. Was dus ook je handen goed voor je je gezicht gaat schoonmaken.

6. Een gezond voedingspatroon

Wat je in je lijf stopt, zie je meestal terug aan je huid. Een gezond voedingspatroon voorkomt en vermindert acne. Eet voldoende fruit, groente, granen en plantaardige eiwitten, ga voor gezonde vetten en laat junk food zoveel mogelijk staan.

7. Gevoeligheden in je voeding

Onderzoek op welke producten jouw huid gevoelig reageert. Misschien heb je meer puistjes na het eten van melkproducten, kaas, chocolade, gluten of vet voedsel. Vervang de producten voor twee weken en kijk of dit je huidbeeld positief beïnvloedt. Als je permanente aanpassingen maakt in je dieet, zorg er dan voor dat je voldoende bent geïnformeerd over vervangende producten, zodat je een volwaardig voedingspatroon behoudt.

8. Voldoende water drinken

Water drinken is ontzettend belangrijk in de strijd tegen acne. Water reinigt je lichaam, wat weer een positieve invloed heeft op je huid. Twee liter water op een dag is de aanbevolen hoeveelheid.

9. Medicatie

Als je medicatie gebruikt – bijvoorbeeld de pil of antidepressiva – is het de moeite waard om met je huisarts te kijken naar de invloed van deze middelen op je huid. Soms is er een (natuurlijk) alternatief beschikbaar, waardoor acne minder de kans krijgt.

10. Stress

Een van de grootste boosdoeners voor een onzuivere huid is stress. Het stresshormoon cortisol maakt je huid vatbaarder voor puistjes. Stress volledig voorkomen is bijna onmogelijk, maar je kunt wel leren er beter mee om te gaan. Bijvoorbeeld door yoga, meditatie, sporten, muziek luisteren (of maken), schilderen of een andere, ontspannende hobby. Zoveel mogelijk in de buitenlucht: zowel de buitenkant als de binnenkant van je hoofd hebben baat bij veel frisse lucht.