Veel mensen hebben in de herfst en winter last van een droge huid. De combinatie van kou, wind en regen betekent voor velen een trekkend gezicht, schrale lippen, kapotte handen en droge benen. Je herkent een droge huid aan schilfertjes, jeuk, uitslag, een trekkend gevoel en gevoelige of schrale plekjes. Maar met de juiste huidverzorging kan dit vrij gemakkelijk voorkomen of opgelost worden. Met deze tips kom je de herfst en winter door zonder droge huid!

 • Verzorg je huid iedere dag, twee keer per dag. Net als bij het voorkomen van acne, is een consequente skincare routine heel belangrijk bij het voorkomen en bestrijden van een (zeer) droge huid. Neem de tijd om je gezicht, handen, benen en armen in te smeren en gebruik zo nu en dan een gezichtsmasker en een scrub voor een extra boost.
 • Kies producten die passen bij jouw huidbeeld. Last van een (extreem) droge huid? Dan heb je een tekort aan talg (vet). Kies voor olierijke zepen en dag- en nachtverzorging. Heb je een vochtarme huid? Dan heb je een tekort aan vocht. Ga voor een hydraterende zeep en vocht inbrengende crème. Heb je een zeer gevoelige huid of last van eczeem, smeer dan met producten die geschikt zijn voor een atopisch huidbeeld.
 • Vermijd producten met alcohol. Alcohol droogt je huid uit en wordt onder andere aangegeven op het label van je producten als: alcohol denat, SD alcohol ethanol, ethyl alcohol, methanol, bezyl alcohol of isopropyl alcohol. Er zijn ook alcohol soorten die je gezicht niet/minder uitdrogen. Deze zijn aangegeven als: cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol and behenyl alcohol. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke huidverzorging, zonder parfum en conserveringsmiddelen.
   
 • Let op je voeding. Zorg dat je de aanbevolen hoeveelheden (plantaardige) eiwitten en omega 3 en 6 binnenkrijgt via je voeding. ALA krijg je onder andere binnen via lijnzaad(olie), walnoten en chia zaad. EPA en DHA moet je bij slikken, bijvoorbeeld via algenolie.
   
 • Drink voldoende water. Daardoor werk je van binnenuit aan het vocht te kort.
 • Douche niet te lang en/of te heet. De hitte droogt je huid uit.
 • Blijf ook in de herfst en winter je huid beschermen tegen de negatieve effecten van de zon. Gebruik het hele jaar door zonnebrand.
 • Zorg dat je goed ventileert in huis tijdens de koude maande. Slechte luchtkwaliteit in huis kan je huid flink uitdrogen.